Lezzet Durağınız

Zerdeçal Tozunun Faydaları Bilim Adamlarını da Şaşırttı!

2017. június 11. - lezzet

Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişen Curcuma Longa bitkisinin parlak turuncu renkli köklerinin toz haline getirilmesiyle elde edilen bir baharat olan zerdeçal sağlığa birçok faydaları olan bir baharat olduğu halde yakın zamana kadar bu konuda ilmi bulgular yoktu. Bu yüzden insanlar zerdeçalı sadece iştah açıcı bir baharat olarak görüyor ve başta Hindistan olmak üzere çeşitli doğu ülkelerinde güzel rengi ve kokusu için rağbet görüyordu. Beslenme ve gıdalarla ilgili bilgi ve araştırmaların büyük bir hızla çoğaldığı yirminci yüzyılın başlarında bile zerdeçalın faydaları hakkında en yetkin beslenme uzmanlarının bile bihaber konumda olduklarını görüyoruz. Ancak zerdeçalın kendine has rengini veren kurkumin adlı pigmentin keşfedilmesiyle zerdeçalın doğal bir gıda boyasından çok daha fazlası olduğu anlaşıldı. Bugün kurkumin maddesinin Hindistan’da kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların neredeyse var olmayışının sorumlusu olabileceği konuşuluyor. Acaba bu kurkumin dedikleri bileşik ve onu içeren zerdeçalın sağlığa faydaları nelerdir? Hep birlikte görelim.

bir-kasik-zerdecal.jpg

Zerdeçalın en çok konuşulan faydalarından birisi kanser önleyici özelliğidir. Bu faydası da diğer bütün faydaları gibi kurkuminden kaynaklanmaktadır. Zerdeçalı sarı renkli özü, en iyi antioksidanlar listesinde yer almaktadır. Bu zerdeçalın kanser oluşumunun ilk aşaması olan mutasyon aşamasında devreye girdiğini gösterir. Stres, çevre koşulları ve yediklerimizde toksik maddeler vücutta serbest radikallerin artmasına neden olur. Bu zararlı moleküller hücrelerin çeşitli bölümlerini tahrip ederler ve bu arada DNA ve RNA gibi genetik moleküllerde zarar görüp değişebilir. Buna mutasyon denir ve normal hücrelerin kanser hücresinde dönüşmesinde ilk adım budur. Zerdeçal yiyorsanız bu süreç kontrol altına alınmış olur çünkü zerdeçalın temel bileşeni kurkumin antioksidan olması hasebiyle serbest radikalleri etkisiz hale getirebilmektedir. Eğer kanser hücreleri zaten oluşmuşsa zerdeçal gene işe yaramaktadır. Kanserin çoğalması ve yayılması zerdeçal sayesinde kontrol altında tutulabilir ama bunun bilimsel olarak kanıtlanmış olması zerdeçalı kansere çare olarak görmeye yeterli değildir. Kanser çok yönlü bir hastalık olduğu için sadece zerdeçal yemekle iyileşmenin olması beklenmemelidir.

toz-zerdecal.jpg

Zerdeçalı önemli bir faydası ise sindirim kanalı boyunca ilerleyerek önüne çıkan bütün zararlı bakterileri yok eden doğal bir ilaç olmasıdır. Bağırsakta hem zararlı hem yararlı bakteriler bulunabilir. Lif bakımında zengin gıdaların tüketilmemesi ve köy yoğurdu gibi probiyotiklerin diyetimizin dışında kalması zararlı bakterilerin çoğalması sonucu doğurdu. Bunlar ülser, sürekli gaz, ishal ve hatta kolon kanseri gibi hastalıkların sorunlusu. Bütün bağırsağınızı bunlardan temizleyerek adeta detoks yapan bir baharat olan zerdeçal bu açıdan hepimizin mutfağında yer almalı.

zerdecal-sebze.jpg

Zerdeçal faydaları içinde en süperi hangisi, diye sorarsanız benim fikrimce beyne faydasıdır. Tıp o kadar gelişti ki artık çok ileri yaşlara kadar yaşamak mümkün ama beyniniz sağlam kalırsa. Bugün özellikle gelişmiş ülkelerde başta gelen ölüm sebeplerinde birisi sinir sistemi hastalıkları. Hayatınız boyunca aldığınız zararlı maddeler ve dışarıdan gelen yıpratıcı etkiler, yaşlandıkça beyinde bir takım plakaların birikmesine yol açıyor. Alzheimer ve Parkinson hastalıkları esas olarak bu plakların birikmesi ve beyin hücrelerini öldürmesi ile gelişir. Tıp buna çare bulmaya uğraşa dursun, bilim adamların zerdeçal özütü olan kurkuminin söz ettiğimiz beyindeki tortuları erittiğini ve beyni yenilediğini keşfetmişler. Zerdeçal ekstresini bir şekilde beyne zerk etmek mümkün olsaydı bu hastalıklar çözüme kavuşabilirdi. Tek problem zerdeçalın çok düşük oranlarda kana geçmesi ve beyne çok az gitmesi. Yani yediğiniz zerdeçalın çoğu dışkı olup gidiyor. Bu yüzden zerdeçalın yanında yemeklere mutlaka karabiber atın çünkü karabiber zerdeçalın emilimini birkaç kat artırıyor.

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr912585485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.