Lezzet Durağınız

Zerdeçalın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

2017. június 11. - lezzet

 

Zerdeçal; açık turuncu renkli, çok hafif acı bir tadı olan, iştah açıcı ve faydaları ile dikkat çeken bir baharattır. Zerdeçal, genellikle toz halinde satılır ve baharat üzerine odaklanan dükkanlar ile büyük perakende satış merkezlerinde bulunması muhtemeldir. Birçok yemeğe lezzet katabilen zerdeçalı özellik patates ve havuç gibi kök sebzeler ve başta balık ve tavuk olmak üzere et yemeklerine ekleyebilirsiniz. Pilavlar da zerdeçal kullanımına çok yatkın yemekler sınıfındadır. Zerdeçalın çorbalara katılması da yaygın bir kullanımdır. Bu baharatı yemek pişerken katmanız en iyisidir. Böylelikle yemeğe tam anlamıyla nüfuz edebilir. Ayrıca zerdeçalın faydaları en üst seviyede olsun, istiyorsanız size önemli bir ip ucu daha verelim: Zerdeçal koyduğunuz yemeklere mutlaka karabiber de koyun. Böylelikle zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkumin molekülü bağırsaklarınızda daha yüksek oranda emilip kana geçer ve zerdeçalı sağlığa yararlarını gerçek anlamda hissedebilirsiniz. İyi de, zerdeçalın faydaları nelerdir yahu, dediğinizi duyar gibi oluyorum. Lafı daha fazla uzatmadan asıl konuya dönelim ve zerdeçalın olumlu sağlık etkilerini inceleyelim.

zerdecalin-faydalari-nelerdir-1.jpg

Zerdeçal baharatını içeren bir gıdayı tükettiğinizde içindeki kurkumin çözünerek ilk ve en güçlü şekilde mide ve bağırsağa etki ediyor. Mide salgılarını artıran ve hazmı kolaylaştıran zerdeçal özellikle yağlı yemeklerin yarattığı ağırlığa karşı mideyi koruyor. Bunun dışında zerdeçaldaki kurkumin tam bir bakteri düşmanı. Onu yediğinizde ağız ve gırtlaktan başlayıp mide ve bağırsaktan geçerek sindirim kanalının sonunda dek ne kadar enfeksiyon yaratıcı organizma varsa öldürüyor. Zerdeçal kesinlikle faydalı bakterilere zarar vermiyor. Eğer bunu yapsaydı zerdeçallı yemekler yiyen herkes ishal olurdu ve kimse zerdeçal yemezdi. Zerdeçalın özellikle mide ve bağırsağa yaptığı faydaları bu kadar vurgulayışımız çok iyi emilmeyen bir madde olmasından. Yani zerdeçalın bileşeni olan kurkumini bağırsaklarını çok verimli bir şekilde kana geçiremiyor. Bu durum zerdeçalın birçok hastalığı tedavi etme potansiyelinin önünde bir engel ancak yine de vücudun geri kalanına etki eden zerdeçal faydaları da az değil.

zerdecalin-faydalari-nelerdir-2.jpg

Zerdeçalın kanser oluşumuna karşı en güçlü önleyici bitkilerden birisi olduğu artık kesin olarak biliniyor. Deneylerde insan kanser hücrelerine kurkumin maddesi verilmiş. Birçok defa ve farklı ortamlarda tekrar edilen bu deneylerde hiçbir kanser hücresi kurkuminin gazabından kurtulamamış. Eğer vücudumuz kurkumini başarıyla emip kana karıştırabiliyor olsaydı zerdeçallı yemekler yedikten sonra kandaki kurkumin seviyesi deneylerde kullanılan yoğunluğa ulaşacaktı. O zaman zerdeçal tek başına kanser önleyici bir ürün olarak sunulabilirdi. Ancak şu anda zerdeçal sadece uzun vadede yavaş bir etki ile kanser riskini azaltan bir bitki sayılır. En çok önlediği kanser ise kolon kanseri çünkü zerdeçalın emilmesine gerek kalmayan bir bölgede yani bağırsakta çıkıyor.

zerdecalin-faydalari-nelerdir-3.jpg

Zerdeçalın beyin fonksiyonuna da olumlu etki yaptığı iddia ediliyor. Zerdeçalın beyni koruyucu bir baharat olduğu zaten biliniyor. Hatta zerdeçalı çok tüketen milletlerin beyin hastalıklarında korunduğu yönünde birçok teori ortaya atılmış. Beyin hastalıklarını engelleyen zerdeçal, beynin daha iyi çalışmasını ve yenilenmesini sağlıyor da olabilir.

Son olarak kas yapmaya çalışanları sevindirecek bir noktaya temas edelim. Araştırmalar, zerdeçalın kas yorgunluğunu azalttığını ve ağırlık çalışması sonrasında kasların yenilenmesi sürecini hızlandırdığını gösteriyor. Antioksidan özelliği ile tanınan bir baharattan da zaten bu beklenirdi.

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr2812585963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.