Lezzet Durağınız

Zerdeçalın Hepimizi İlgilendiren Faydaları

2017. június 11. - lezzet

Genelde gezi programlarında yada belgesellerde gördüğümüz doğu ülkelerinin yemeklerinin ve özellikle de pilavların sarı renge boyanmış olduğunu fark etmişsinizdir. Merak etmeyin kimyasal maddeler falan kullanmıyorlar. Pilavları bu güzel sarı renge kavuşturan zerdeçal olarak bilinen ve bazen safran olarak da adlandırılan bir baharattır. Zerdeçal çok hafif acımsı bir tadı olan ve aromasını anlatmak biraz güç olan bir baharat. Belki zerdeçalı tanımanın tek yolu bizzat tatmak. Zerdeçal; et ve tavuk yemeklerine, fırında patates gibi doyurucu sebze yemeklerine, balıklara, pilavlara ve başta yağlı yiyecekler olmak üzere birçok gıdaya eklenebilen çok yönlü bir baharat. Birde zerdeçalla yapılan bir tatlı var ve adı zerde. Birçok kullanım alanı olan zerdeçalı insanlar Hindistan’da eski çağlardan itibaren kumaş boyamak için de kullanmışlar. Günümüzde de zerdeçal bir kozmetik ürün gibi yüz boyamakta kullanılabiliyor. Üstelik zerdeçal maskesinin cilde bir sürü faydası var. Tabi ki zerdeçalın faydaları asıl olarak gıdalarla tüketildiğinde ortaya çıkıyor. Bu faydaların neler olduğunu merak ediyor musunuz? Doğru yere geldiniz çünkü şimdi size zerdeçalın ne gibi faydaları olduğunu açıklayacağız.

zerdecal-2.jpg

Zerdeçalın yaşlanmayı geciktirici bir etkisinin olduğunu bilmek hoşunuza gidecektir. Hindistan bilgeleri çok eskilerden beri uzun yaşamlarıyla ünlüymüş. Yakın zamana kadar bunun sebebinin doğal bir yaşam sürmek ve stresten uzak durmaları olduğu sanılıyordu. Oysa yaklaşık on yıldır zerdeçalın sağlığa faydalarının keşfedilmesiyle birlikte artık Hint fakirlerinin sağlık sırrının zerdeçal olabileceği konuşulmaya başladı. Zerdeçal da kurkumin diye sarı renkli bir pigment var aslında bakarsanız zerdeçalın insanları büyüleyen rengi de bu pigmentten geliyor. Kurkumin yaşlılığın iki büyük baş belası olan kanser ve alzheimer hastalıklarıyla mücadele eden bir bileşik. Kanser oluşumuna yol açan hücre hasarlarını önleyen ve beyinde zararlı maddelerin birikerek tortu yapmasını önleyen kurkumin maddesi bir tür gençlik ilacı olabilir. Vücutta çok iyi emilemediği için çoğu boşa giden kurkumini bilim adamları zerdeçal bitkisinden izole dip ilaç yapmak için halen uğraşıyorlar. Bence onları beklemek yerine zerdeçal baharatını yemeklerimize katmak iyi fikir. Karabiberle birlikte tüketilen zerdeçalın faydası daha çok oluyor çünkü vücutta daha iyi emiliyor.

zerdecal-1.jpg

Zerdeçalın muhteşem faydalarını hissetmek için yaşlanmayı beklemeye gerek yok. Çok daha kısa vadeli bazı zerdeçal faydaları da söz konusu. Mesela, zerdeçalın antidepresan etkili bir baharat olduğunu biliyor musunuz? Bilim adamları Hindistan’da çok büyük fakirlik içinde yaşayan insanların neden çok mutlu olduklarını araştırmaya karar vermişler ve bunun zerdeçalla alakalı olabileceğini düşünmüşler. Durumu açıklığa kavuşturmak için depresyon belirtileri gösteren bir grup insana zerdeçal ekstresi verilmiş. Haftalar sonra zerdeçal ekstrersi alan kişilerde psikolojik anlamda iyileşme gözlenmiş. Ben de bunu duyduğumda hemen zerdeçal yemeye başladım ve birkaç hafta içinde kendimi yenilenmiş hissettim. Artık faydaları nelerdir, öğrendiğimize göre bence siz de zerdeçalı yemeklerinize katmaya başlasanız kendinize büyük iyilik yapmış olursunuz. Zerdeçal günde bir tatlı kaşığı kadar yemeklere katılarak tüketilebiliyor.

zerdecal-3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr6512585667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.