Lezzet Durağınız

Zerdeçal Mucizesinden Siz de Faydalanın!

2017. június 10. - lezzet

Sayısız faydaları ve birçok hastalığı önlediği yönündeki bulgularla gündemde olan zerdeçal, başta Hindistan olmak üzere birçok Güney Asya ülkesinde üretilen ve birçok yemeğe katılan bir baharattır. Zerdeçalın ülkemizde tanınması ilk olarak köri baharatı sayesinde oldu. Köri sosu da denilen bu baharat karışımının en büyük bileşeni zerdeçaldır. Bunun dışında karabiber ve kimyon gibi birçok başka baharatları içerir. Körinin ilgi görmesi ve dünya genelinde zerdeçala büyük bir ilginin ortaya çıkması ülkemize de saf zerdeçalın getirilmesini ve insanların bu egzotik baharatı tanıyarak sevmelerini sağladı. İnsanlar çevrelerindekilerden bu baharatın adını duydukça ve faydaları nelerdir öğrendikçe, zerdeçalı kendileri de yemeklerde kullanmayı istemeye başlıyorlar ve ama bu noktada bir problem ortaya çıkıyor. Zerdeçalı nereden bulacağımızı ve nasıl kullanacağımızı çok iyi bilmiyoruz. Zerdeçalın tadını da tanımadığımız için bu baharatı satın almaya cesaret edemiyoruz. Haydi zerdeçal hakkında biraz bilgi edinelim.

zerdecal-zerdecal-zerdecal.jpg

Zerdeçalın Hindistan’dan geldiğini söylemiştik. Bu baharat aslında bir bitkinin kökünden yapılıyor ve Curcuma Longa adıyla da anılan bu zerdeçal bitkisinin kökü tazeyken odunumsu ve şekilsiz bir havuca benziyor. Tabi ki tadı ve içeriğinin havuçla alakası yok. Bu kökü alıp güneşte kurutuyorlar ve sonra toz haline getiriyorlar. Artık günümüzde kurutma işlemi fırınlarda da yapılıyor. Toz olarak yemeklerde kullanılan zerdeçalın faydaları uzmanlara göre oldukça fazla. Sonuç olarak zerdeçal almak istiyorsanız önünüzdeki en pratik seçenek toz zerdeçal almak. Bunu herhangi bir aktardan temin edebilirsiniz. Kapalı paketlerde almak daha iyi olacaktır çünkü hijyen açısından böylesi daha uygun. Büyük marketlerin çoğunda da artık zerdeçal bulunuyor.

zerdecal-kupu.jpg

Zerdeçalınızı eve getirdiniz. Poşetini açtınız. Bunu poşette saklamanızda tam olarak bir sakınca yok ama bu tür kuvvetli baharat açıkta kalınca haftalar içinde etkisini yitirebiliyor. O yüzden en iyisi kapalı bir saklama kabına koymak. Şimdi geldik zerdeçallı yemeklere…

Zerdeçal yemek piştikten sonra da eklenebilir ama en iyi sonucu almak için ve zerdeçalın yemeğe en iyi şekilde dağılması için baharatı yemek pişerken eklemelisiniz. Zerdeçal genelde tatlılara konan bir baharat değil. Sadece zerde diye bir tatlı var zerdeçal ile yapılan. Bunun dışında zerdeçal ana yemek olabilecek yemeklere ve özellikle kızartma ve pilav gibi yağlı yemeklere konuluyor. Zerdeçalın mide suyunu çoğaltan bir özelliği var. Bu sayede yağların kolay sindirilmesini sağlıyor. Tabi ki mutlaka yemekleri kızartma yapacaksınız diye bir kaide yok. İsterseniz fırında yaptığınız et yemeğine ve balığa da zerdeçal koyabilirsiniz. Sebze yemekleri de zerdeçal ile yeni bir çeşni kazanıyor. Benim ferdi tecrübem zerdeçalı yemeklerde kullanırken anahtar malzemenin yağ olduğunu söylüyor. Yağ, zerdeçalın mideyi rahatsız etmesini engelliyor. Eğer yağsız bir öğünle zerdeçal tüketirseniz mide asidi boş yere salgılanır ve hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz.

zerdecal-yemegi.jpg

Son olarak zerdeçalın tadının nasıl olduğunu merak ediyor olmalısınız. Bunu en yakın tarif edebilecek ibare acımsı-ferahlatıcı olsa gerek. Zerdeçal kendine has bir tada sahip bir baharat ve zerdeçal faydaları kadar zerdeçal tadı da insanları bu ilginç baharatı tüketmeye yöneltiyor.

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr4912584695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.