Lezzet Durağınız

Hangi Yiyecekte Ne Kadar Demir Var?

2017. május 25. - lezzet

Her ne kadar demir içeren gıdalar çok çeşitli olsa da yeterli demir alamayanların sayısı bir hayli fazla. Bunun sebebi ise günlük demir ihtiyacımızın oldukça yüksek olması. Üstelik kadınların günlük demir ihtiyacı erkeklerinkinin iki katı. Yediklerimizde bol miktarda demir var ama çoğu zaman bu yüksek miktardaki demir bile bize gerekeni sağlamaya yetmiyor. İşte bu yüzden demir hangi besinlerde ne kadar bulunuyor, bilmek çok işinize yarayacak bir şey. Özellikle, sürekli uyuma isteği, dalgınlık, nefes nefese kalma gibi demir eksikliği belirtileri sizde de görülüyorsa hemen harekete geçip ne çok demir nelerde var, araştırmanız lazım. Şu talihe bakın ki biz bu işi çoktan yaptık ve en çok demir bulunan gıdaları ve bunlarda ne kadar demir olduğunu sizin için listeledik.

et-tavuk.jpg

1-) Tavuk Ciğeri: Bu tuhaf yiyeceği neden yiyeyim, diye tavuk ciğerini küçümseyenlere bu cevap olabilir. Tavuk ciğeri bildiğimiz yenebilen gıdalar içinde en yoğun şekilde demir içeren yiyecektir.

2-) Dana Ciğeri: Biliyorsunuz ciğer çiğken kırmızı renklidir ve kanlı bir organdır. Demir minerali kanda bulunduğu ve vücutta kan yapmaya yaradığı için ciğerin demir açısından çok zengin olması normal.

3-) Kırmızı Et: Eğer demir hangi yiyeceklerde var, diye merak ediyorsanız ilk olarak kırmızı ete bakacaksınız. Zira kan yapan mineral olan demir kanlı canlı etlerde olur. Tavuk etinde de bir miktar demir var elbette. Ancak dana ve kuzu etiyle karşılaştırılabilecek bir oranda değil.

4-) Hamsi: Muhtemelen kılçıklarıyla tüketildiği için demir oranı en yüksek balık eti hamsidir. Ancak diğer balıkları yemekten de çekinmeyin. Balıkta ne yok ki? Protein, vitamin, mineral ve omega-3 deposu bir yiyecek balık eti.

kuruyemis.jpg

5-) Çekirdekler: Kabak çekirdeği ve benzeri yiyecekler mineral açısından oldukça zengin olabiliyor. Cipsler çıktığından beri çekirdek çitlemeye veda ettik ve yalnız demir değil magnezyum ve çinko gibi başka birçok faydalı mineralden mahrum kaldık.

6-) Fındık-fıstık: Bunların da hepsi kendi çapında demir içeriyor. Aslında bir avuç kuruyemişte ne kadar demi var, diye baktığınızda miktarın bayağı çok olabildiğini görürsünüz. Ama bitki demirinin moleküler yapısı kan yapmaya çok elverişli değil. Bu yüzden kuruyemişten aldığınız demir çok olsa bile vücudunuz bunun küçük bir kısmını kullanabiliyor. Üstelik, kaju gibi bazı çerezlerde çok yoğun fitat bileşiği vardır ve bu bileşik demir emilimini engeller.

7-) Tam tahıllar: Buğday insanoğlunun ilk gıdalarından birisidir ve bugüne kadar bir tür olarak hayatta kalmamızı bu değerli gıdaya borçluyuz. Ancak, bugün yediğimiz işlenmiş ürünlerdeki buğdayın eski zamanlarda tüketilen faydalı buğdayla neredeyse hiçbir alakası kalmamış. Bugünki buğday karbonhidrat depolamaya proglamlanmış bir obezite kaynağı ve kepeksiz olduğu için demir gibi mineralleri yitirmiş durumda. Ancak tam buğday hala ümit vadediyor.

8-) Ispanak: Bir tabak ıspanakta bulunmayan bir vitamin yada mineral yok. Ispankta olmayan vitamin belki sadece B12’dir. Ispanakta bol bol da demir var. Ancak ıspanaktaki demirin hiçbir faydasının olmadığı yönünde birçok şey söyleniyor. Bu bakımdan sadece ıspanak tüketerek demir ihtiyacınızı gidermeye çalışmak biraz riskli olabilir.

tam-tahil-ekmegi.jpg

Sonuç: Çeşitli Yiyecekler Tüketin

Gördüğünüz gibi demir kaynağı gıdalar çeşitli ve hangisinin en iyisi olduğu konusunda insanlar hemfikir değil. Bu açıdan, demir eksikliği nelere sebep olur, deneyerek öğrenmek gibi bir niyetiniz yoksa bu gıdaların hepsinden dengeli bir ölçüde tüketmenizde fayda var.

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr3512541155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.