Lezzet Durağınız

Demir İçeren Yemeklerin Üstüne Çay İçmeyin!

2017. május 25. - lezzet

Nasıl beslendiğimiz nasıl bir hayat yaşadığımızı belirler ve ne yersen ol olursun sözü çok doğru ama eksik bir sözdür. Zira, sadece ne yediğiniz değil, nasıl, ne zaman ve neyle birlikte yediğiniz de önemlidir. Belli gıdalar birlikte alındığında faydaları artar yada tek başlarına olmayan bazı faydaları ortaya çıkar. Bazı gıdalar ise bir arada tüketilirse faydaları azalır ve yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu durumun en iyi gözleneceği yiyecek grubu demir oranı yüksek gıdalardır. Demir içeren öğünlerden sonra çay içmemek gerekir. Acaba bunun sebebi nedir ve demir neden önemlidir?

siyah-cay.jpg

Demir, günlük hayatta kullandığımızı birçok aletin imal edildiği bir maden olmasının yanında vücutta çok önemli görevleri olan bir mineraldir. Demirin vücuttaki en önemli görevinin kan yapmak olduğunu söyleyebiliriz. Hemoglobin adı verilen kırmızı madde olmadan kan hiçbir işe yaramayan tuzlu su gibi bir şey olurdu ve kanın oksijen taşımasını sağlayan hemoglobin maddesi demirden oluşur. Bu yüzden kansızlık ve onun sunucunda ortaya çıkan yorgunluk ve uyuşukluk gibi belirtiler, demir eksikliği belirtileri arasında en önde gelenlerdir. Demir mineraline çok dikkat etmek ve demir zengini gıdaları yemekten hiç vazgeçmemek gerekir çünkü demir eksikliği nelere sebep olur, diye baktığımızda hiç de hoş olmayan sonuçları olduğunu görüyoruz. Demir eksikliği hususen çocuklar ve gebelere zararlıdır. Erken doğuma ve gelişim geriliğine sebep olabilir.

baklagil-tahil.jpg

Demir hangi yiyeceklerde var, diye baktığımızda bitki ve hayvan ürünlerinde birçoğunun demir ihtiva ettiğini fark ediyoruz. Buna rağmen demir eksikliğinin insanların başına bela olması ilginç ve anlaşılmaz gelebilir. Üstelik demirin vücutta atılmasının oldukça zor olduğunu düşünürsek işin içinden çıkmak daha da zorlaşır. Demir eksikliğinin giderilmesinde ve önlenmesindeki zorluk miktar olarak çok demir buluna gıdaların aslında demir zengini gıdalar sayılmamasıdır. Et, sakatat, tavuk ve balıktaki demir az gibi görünse bile vücuttaki kullanım oranı çok yüksektir ve yüzde yüze yakın bir oranda kan yapımında kullanılabilir. Oysa tahıl, bakliyat ve kuruyemişte de miktar olarak bakıldığında çok demir olmasına rağmen bu demirin faydası etteki demirin yarısı kadar bile değildir.

et-yemegi.jpg

Bitki ve hayvan kaynaklı gıdalardan alınan demirin farkı yanında, birçok faktör demir içeren gıdalar içindeki demir mineralinin kullanımını olumsuz etkileyebilmektedir. Örneğin bu faktörlerden çok güçlü bir tanesi kafein içeren içeceklerdir. Kafein, başlı başına bir demir düşmanı ve kansızlık kaynağıdır. Üstelik kafein içeren çay ve kahve gibi içecekler genelde demir emilimini engelleyen başka bir bileşiklerden içerir. Mesela, siyah çay, tanninler adı verilen bitkisel bir bileşik grubun açısından zengindir. Bunlar aslında antioksidan özellik gösteren faydalı maddeler oldukları halde demiri bol gıdalardaki demiri bloke edip vücuttan atılmasına sebep olurlar. Bu yüzden demir bakımından zengin yemeklerin hemen ardından çay içmemelisiniz. Bununla beraber çayın bu etkisi sadece bitkisel demir mineraline etki etmektedir. Bol etli bir yemekten sonra çay içmişsiniz yada içmemişsiniz, bir şey fark etmez.

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr3512540341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.