Lezzet Durağınız

Demli Çay İçmenin Sağlığa Zararı Var mı?

2017. február 22. - lezzet

demli-cay.jpgÇay içmeye dair herkesin kendine has bir tarzı var. Çoğumuzun aklına çay deyince siyah çay yani Türk çayı geliyor. Bizde yeşil çay yada beyaz çay gibi farklı çay türlerinin tüketenler oldukça az. Siyah çay içenler de kendi aralarında farklı tercihlere sahip. Bazı çay tutkunları Karadenizde yetişen yerli çayı sever. Bazıları ise kaçak olarak da bilinen ama artık normal şekilde de ithal edilebilen ve yerli çaydan çok daha fazla demli olan Ceylon çayı gibi çatları içiyor. Elbette bunların hepsi sonuç olarak kişinin kendi ağız tadıyla bağlantılı tercihler ve bizim çıkıp da, şu çay daha iyidir dememiz biraz yersiz olabilir. Bununla beraber çayın ve bilhassa siyah çayın aşırı koyu olarak demlenip içildiğinde bazı zararları olabileceğini bilmeniz gerek.

Demli çay, tiryakilerin tercihidir. İnsanlar çay içe içe artık çaya o kadar alışıyorlar ki açık çay onların işini görmez oluyor ve ister istemez daha demli ve daha koyu çaylarla dolu bardakları birer birer içiyorlar. Bu bir tür bağımlılık ve siz de işte bu bağımlılıktan uzak durmak için demli çay içmemelisiniz. Şimdi demli çayın vücudunuzda ne gibi etkiler ortaya çıkardığını göreceğiz.

Demli siyah çay “tannin” olarak adlandırılan koyu renkli pigment ve polifenoller açısından zengindir. Polifenol içermesi ilk bakışta iyi bir özellik çünkü genelde polifenoller antioksidan nitelikli ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı vücudu koruma potansiyeli olan maddelerdir. Çaya koyu kırmızı rengini veren polifenoller de aslında zarardan ziyade fayda sağlıyor. Çayın bağışıklık sistemi güçlendirmesi, kanser riskini, kolesterolü azaltması ve kalbi koruması hep bu polifenol sayesinde. Ve yukarıda belirttiğimiz gibi demli çay bol miktarda bu pigmentleri içeriyor. Ancak bunun bazı zararları da var ve işte bu yüzden demli çay içmek çok da iyi bir şey değil.

demli-cay-keyfi.jpg

Demli çaydaki “tannin” her ne kadar bazı faydalar sağlasa da başta demir olmak üzere çeşitli minerallerin emilmesine engel olabiliyor. Zaten demir eksikliği, demli çayın zararları deyince akla ilk gelenlerden birisi. Bu zararın görülmesinin sebebi ise çaya rengini veren maddenin bağırsaklardan geçerken bir şekilde burada emilime hazır durumda bulunan gıdalarda mineralleri bloke etmesi. Yani siyah çay adeta vücudunuzun beslenmesine engel olan bir özellik gösteriyor. Bunu en çok yapan ise en siyah çay yani en demli çay.

Demli çay içmekten kaçınmak için bir tane daha sebebiniz var. Demli çay, açık çayla kıyaslandığında çok daha yoğun olarak kafein içeriyor. Kafein aslında farkında olmasak da çok sevdiğimiz ve hatta bağımlısı olduğumuz bir bileşik. Sürekli çay içip durmamızın sebebi de kafeinden başka bir şey değil. Çay içince beyninize kafein ulaşıyor ve yorgunluk duygusunu bastıran kafein sizi bir süreliğine enerjik yapıyor. Ama kafein kansan süzülüp atıldıktan sonra da kendinizi öncekinden daha bitkin hissediyorsunuz. Bu yüzden çay içmek ve özellikle de demli ise tam bir kısır döngü. Tümüyle çaydan vazgeçmek zorunlu değil. Demli çay yerine açık çay içerek bu kısır döngüden kurtulabilirsiniz ve gerçek dinçlik ve enerjiyi elde edebilirsiniz.

cay-omur-torpusu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr4212282753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.