Lezzet Durağınız

Türk Çayının Zararı Yok, Faydası Çok

2016. december 06. - lezzet

Camellia Sinensis yani çay bitkisi Uzak Doğu kökenli bir bitki olsa da bugün dünyanın dört bir yanına yayılmış bir tür ve birçok ülkede üretimi yapıldığı gibi dünya çapında en çok tüketilen içecek de bu bitkinin yapraklarında yapılan çay. Farklı milletler farklı çay işleme ve demleme teknikleri geliştirmişler ve bunun sonucunda birbirinde farklı birçok çay çeşitleri ortaya çıkmış. Yetiştirilen çay bitkisinin ırkından iklim koşullarına, çayın ne zaman toplandığından nasıl kurutulup fermente edildiğine kadar bir sürü faktör çayın aromasını, kalitesi ve sağlığa etkileri belirliyor. Bu çeşitlilik içinde ise Türk çayı müstesna bir yere sahip. Biz de bu konuya değinmeye karar verdik ve Türk çayı tüketmekle sağlığınızın göreceği faydaları inceledik.turk-cayinin-faydalari.jpg

Türk çayı olarak bilinen ve çaydanlık, çay bardağı ve lokum gibi Türk kültürüne ait başka öğelerle içiçe girmiş çay çeşidi esas olarak bir tür siyah çay yani yeşil olarak toplanan çay yapraklarının oksidasyon sürecine sokularak siyahlatılması ile elde ediliyor. Bu işlem sırasında ortaya çıkan en önemli ve gözle görülür değişiklik elbette çayın siyah renk alması. Bunun sebebi içindeki antioksidan bileşiklerin değişime uğrayarak tanin yani tanik aside dönüşmesi. Bu süreç çayın antioksidan etkisini azaltmıyor çünkü basit olarak açıklayacak olursak bir antioksidan gidiyor, yerine yenisi geliyor. Bu yüzden Türk çayı da çok reklamı yapılan yeşil çay kadar kansere ve başka hastalıklara karşı fayda sağlıyor.

Türk çayını üstün kılan en önemli özelliklerden birisi ise yetiştirilmesi sırasında ortaya çıkıyor. Ülkemiz çay yetiştirilen Hindistan gibi diğer ülkeler kadar sıcak değil. Bu yüzden çay yaprakları büyümelerini ve olgunlaşmalarını tamamladıkları kış aylarında hava hiçbir böceğin ortalıkta dolaşmasına izin vermeyecek kadar soğuk oluyor. Ülkemizde çay Şubat ayında toplanıyor ve soğuk çay yapraklarına parazitlere karşı doğal koruma sağlıyor. Bu yüzden Karadeniz bölgesi çayında hiçbir şekilde tarım ilacı kullanılmıyor ve zaten kullanılması için bir ihtiyaç da yok. Oysa sıcak iklimli ülkelerde çay yapraklarının olgunlaşma zamanında ve toplanma sırasında hava çok sıcak oluyor ve tropikal iklimin böcekleri çay bitkilerine musallat oluyor. Bu yüzden bu ülkelerde çok yoğun böcek öldürücü tarım ilaçları çay yapraklarına sıkılıyor. Tabi ki toplandıktan sonra bu ilacın kalıntılarının temizlemek için ellerinden geleni yapıyorlar ama hiç ilaç görmeyen Türk çayından daha temizi dünyada yok!karadeniz-cay.jpg

Türk çayının bir başka iyi özelliği ise daha körpeyken toplanması. Türkiye’de iklim tropikal olmadığı için çay yaprakları zaten çok fazla büyümüyor ve yaprakların aroması da daha yumuşak oluyor. Bu yüzden çayın içinde bulunan kafein ve tanin gibi maddeler, Türk çayında daha az. Bunlar aslında faydalı maddeler ama çok yoğun olarak tüketildiğinde kafein bağımlılık yaratabiliyor. Tanik asit ise demir gibi minerallerin emilmesini engelleyip kansızlık yapıyor. Bu ve benzeri çayın yan etkileri, Türk çayında daha az görülüyor.

Türk çayını diğer çaylardan ayıran bir başka yönü ise farklı bir şekilde demlenmesi. Çayı yeşil olarak tüketen Uzak Doğulular, çay yapraklarını sadece birkaç saniye demliyor ve içindeki faydalı özler tam olarak suya geçmeden çıkarıp atıyorlar. Bu yüzden onların içtiği çayın faydası o kadar çok değil. Araplar ve başka milletler ise Güney Asya’dan gelmiş ok koyur renkli çayı saatlerce kaynatıp zehir gibi simsiyah bir çay elde ediyorlar. Bu kadar koyu çay ise demir eksikliği yaratıyor ve besinlerin emilimini engelliyor. İngilizler ise çaya süt katıyor ve çayın antioksidan özelliği azlatıyor. Türkler ise bu hatalarının hiçbirini yapmadan çayı gerektiği gibi demleyip taze içtiği için en sağlıklısı bizimkisi. Yani, Türk çayının faydaları diğerlerine göre daha çok, zararı varsa bile çok az. Bu yüzden bütün dünyada Türk çayına büyük ilgi var ve insanlar sadece Türk çayını tadabilmek için okyanusları aşıp ülkemize geliyor. Bu yüzden biz de kendi çayımızın değerini bilip onu ithal çaya tercih etmeliyiz.turk-cayi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr1712027193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.