Lezzet Durağınız

Türk Kahvesinin Özellikleri ve Hazırlanışı

2017. május 07. - lezzet

Yüzyıllara dayanan bir gelenek ve modern dünyanın en çok tüketilen sıcak içeceğine getirilmiş yerel bir yorum. Sözünü ettiğimiz şey Türk kahvesi. Bu kahve çeşidi bugün en yaygın şekilde tüketilen filtre kahvelerden ve hazır kahvelerden farklı bir şekilde içime hazırlanıyor ve içeriği ve aroması da diğer kahvelerden daha yoğun. Türk kahvesinin hazırlanması pişirme şeklinde oluyor ve bunun neden bu kadar ilginç bir şey olduğunu anlamak için normal Amerikan kahvesinin nasıl yapıldığına bir bakmak lazım.

turk-kahve-3.jpg

ABD’de bir sabah evinizde yada bir kafede bir bardak kahve içerek güne başlamak olma olmaz bir gelenektir. Bu kahveler genelde makine ile demlenir ve filtre kahvedir. Kaynar su granül haline getirilmiş kahve çekirdeklerinin bulunduğu bir haznenin içinden akar ve kahvenin demlenmesi anında olur. Daha sonra kahve kağıt bir filtrenin içinden geçer ve bu sırada bütün katı kahve tortuları ve yağda çözünen kahve bileşenleri filtrede kalır. Bu kahve, çaydanlıkta pişirilmiş ve filtre edilmemiş kovboy kahvesinden çok daha yumuşaktır. Hazır kahve ise işte bu filtre kahvenin kurutulup tekrar toz haline getirilmesiyle yapılır ve kaynar suda tamamen çözünerek yeninden sıvı kahve halini alır.

Türk tarzı kahve pişirme yöntemi ise biraz farklıdır. Türkler Osmanlılar zamanından beri aynı şekilde kahve pişirdiler ve bu yöntem çok ince bir toz haline getirilmiş kahvenin soğuk su dolu bir cezveye konulmasıyla başlar. Kahve tozu suya iyice karıştırılır ama birkaç toz kahve adasının suyun üstünde kalması problem olmaz. Eğer şeker istiyorsanız kahvenize şekeri bu noktada atmalısınız ve eğer istemiyorsanız ısıtma aşamasına geçebilirsiniz. Kahvenizi Türk yöntemiyle pişiriyorsanız kahvenin kaynamasına izin vermeyeceksiniz ve köpürmeye başlayıp da kahvenin taşmak üzre yükselmesi henüz başlamadan ateşten alacaksınız. Bu aşamaya kadar isterseniz üstünde oluşan ilk köpükleri alıp fincana koyabilirsiniz çünkü Türk kahvesinin köpüklüsü makbuldür. En sonunda pişen kahveyi fincana bütüm kahve tortusuyla beraber dökün. Türk usulü kahveniz hazır.

turk-kahve-1.jpg

Türk kahvesinin faydaları telve diye bilinen kahve tortusu ile birlikte servis edilmesinden kaynaklanıyor. Bu tortuda kahve dipertenleri dediğimiz yağda çözünebilen ve filtre kahvede bulunmayan bileşikler var. Bunlar kanserle savaşan antioksidan maddeler oldukları gibi kan şekerini kontrol etme ve karaciğerin toksinlerden arınması gibi faydaları da var. Dipertenler tek başına hareket etmiyor. Türk kahvesinde diğer kahvelerden daha yoğun olarak mevcut olan kafein ve klorojenik asitlerle birlikte bir tür anti-kanser detoks ittifakı oluşturuyorlar ve vücudu temizliyorlar. Ama dikkatli olun. Faydalıdır diye Türk kahvesinin beş on fincan içerseniz zararları da olabiliyor.

Aslında çok iyi bir içecek olan ve keyif yanında faydası da bol olan Türk kahvesinin zararları daha çok kalp hastalarını ve kolesterolü olanları ilgilendiriyor. Bu konuda Türk kahvesinin olumsuz etkisi kanıtlanmış değil ama metabolizmayı hızlandırdığı için kalbi yorabileceği ve içindeki kahve dipertenlerinin kolesterolü yükselttiği gibi iddialar var.

turk-kahve-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://lezzet.blog.hu/api/trackback/id/tr9012487739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.